68390
Book
In basket
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy krwi. Nie powoduje dolegliwości, a wykryć je można wykonując w laboratorium lipidogram.
Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Zastosowanie odpowiedniej diety i prowadzenie zdrowego stylu życia odgrywa ważną rolę nie tylko u chorych, którzy już mają podwyższone stężenie triglicerydów, ale także u tych, które są w grupie ryzyka tego zaburzenia, czyli osób: • z nadwagą, a zwłaszcza z otyłością, • z zaburzeniami metabolicznymi, • z cukrzycą, zwłaszcza typu 2, • z niedoczynnością tarczycy, • z chorobą nerek, • przyjmujących pewne leki, m.in. niektóre leki na nadciśnienie tętnicze, estrogeny (zwłaszcza doustne), kortykosteroidy.
Availability:
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Notes:
General note
Autor wg okładki.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie 96.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again